Pirintours travel company for your trip to Bulgaria
 EnglishRussian
Контакти

тел. (00359) 56 825 673
факс. (00359) 56842687
E-mail:
office@pirintours.com
www.pirintours.com

ICQ# 324315739
My status Pirintoursltd


начало > В България > с.Гела >

с.Гела

 

Гела е едно от най-старите селища в региона

Малкото село Гела лежи в покрайнините на Родопското било Карлък, намира се на 7 км. от с. Широка Лъка, 18 км. от големия ски курорт Пампорово и 30 км. североисточно от град Смолян. Селото е разпръстнато на няколко възвишения със средна надморска височина от 1500 м и от него се ракриват гледки към най-красивите върхове в Родопите - Голям Перелик (2191м.), Орфей (2188) и Турлата (1825).

 

Разкопките в района свидетелстват за съществуването на селище още от Палеолитичната ера. Някой от ценните археологически находки са каменна рисунка на човек и бягащи животни, открита близо до върха Турлата, древена Тракийскиска могила близо до параклиса свети Илия и масов гроб на на 20 Траки показващ ритуално погребение на известен Тракийски водач. Друга интерестна находка е откриването на останките на древен град близо до селото, използвано преди повече от 1,000 години и изселено по Римски времена. Някой от намерените находки показват, че района около село Гела е родното място на митичния тракийски певец Орфей, който станал известен със свойте пестни далеч извън пределите на древна Тракия.

Гостите на Гела могат да посетят църквата света Троица, намираща све в близост до Илинденските поляни и построена върху останките на православен манастир. Археологическите разкопки през 1905 показват, че църквата в манастира е била изцяло боядисана в син цвят, което показва че е строежа е бил повлиян от древен Тракийски езически култ. Aко се случи да посетите Гела през първата седмица на месец август, може да посетите местния събор на селото, който се състои в местността Илинден около параклиса свети Илия.

 

  Copyright 2005, Pirin Tours   Created by ABC Design & Communication