Pirintours travel company for your trip to Bulgaria
 EnglishRussian
Контакти

тел. (00359) 56 825 673
факс. (00359) 56842687
E-mail:
office@pirintours.com
www.pirintours.com

ICQ# 324315739
My status Pirintoursltd


начало > На планина > с.Широка Лъка >

с.Широка Лъка

Широка лъка е село в Южна България. Намира в община Смолян (23 км северозападно), Област Смолян, на 16 км и на 5 км съответно от Пампорово и с. Стойките и на 22 км югоизточно от Девин. Обявено е за архитектурен и фолклорен резерват. Селото е получило името си от старобългарската дума „лѫка“, означаваща 'извивка, кривина, лъкатушене'.

Широка лъка е известна със своите автентични родопски къщи, като Згуровската, Учиковската и Григоровската къщи.

 

 

Една от местните забележителности е построената (според преданието издигната само за 38 дена) през 1834 г. църква „Успение на пресвета Св. Богородица“. Иконостасът на църквата е уникален по своя стил. Предполага се, че е рисуван от ученици на братята Димитър и Захари Зограф от Самоков. Съществува и хипотезата, че самите те да са изографисали църквата. В близост до църквата се намира старото училище, построено през 1835 г. Освен със забележителната си архитектура, Широка лъка е известна и с песните си, които са съпроводени от каба гайда.

Селото се отличава със своята архитектура и е част от Стоте национални туристически обектаБългарски туристически съюз. Печатът за обекта се намира в информационния център в Народно читалище "Екзарх Стефан I".

 

На всяка първа неделя от март се провежда кукерският празник Песпонеделник. Съборът на село Гела е на първата неделя от месец август Илинден.

  Copyright 2005, Pirin Tours   Created by ABC Design & Communication